20 Tips voor het plannen van je bruiloft
|

20 Tips voor het plannen van je bruiloft: hoe je bruiloft organiseren

Share

Je trouwdag is veruit misschien een van de belangrijkste en meest speciale dagen van je leven. En als de realiteit van je verloving begint en de opwinding begint toe te nemen, dan wil je starten met het plannen van je huwelijk.

Tegenwoordig is het plannen van een bruiloft veel eenvoudiger en minder stressvol geworden dan ooit te voren. De bruidsparen hebben veel meer controle over de details van hun speciale dag en veel van het organiseren van deze dag kan volledig in social media internet wijze worden uitgevoerd. Je hebt bijvoorbeeld de mogelijkheid om een trouwwebsite zelfs in elkaar te zetten, je droomafspeellijst zelf te creëren en foto’s van gasten te verzamelen – en dat alles vanaf je laptop mobile of computer.

Als dit altijd al jouw droom is geweest om een perfecte bruiloft te organiseren, maar je niet wist hoe je moet starten, dan is dit het juiste artikel voor jou. We zullen je stap voor stap leiden je bruiloft plannen – met veel tips en websites en aplicaties die nuttig en zo de stress zullen verlichten, en je trouwdag nog gedenkwaardiger kunnen laten zijn.

HOE PLAN JE EEN HUWELIJK

 1. Kies een thema
 2. Stel een budget op
 3. Maak een checklist
 4. De datum instellen
 5. Een locatie boeken
 6. Maak je gastenlijst
 7. Kies uw huwelijksfeest
 1. Maak een bruiloftwebsite
 2. Maak een online register
 3. Uitnodigingen versturen
 4. Leveranciers huren
 5. de zitopstelling opstellen
 6. Boek een hotelkamerblok
 7. Afspeellijst maken
 1. Jouw droom trouwjurk
 2. Kies de kleding van uw bruidsfeest
 3. Zoek een trouwambtenaar
 4. Stel een trouwdagschema in
 5. Trouwringen kopen
 6. Geboorte akte, I.D

01. Kies een thema

Het thema kiezen van je bruiloft is een hele goede manier om hiermee  te beginnen, omdat het je kan helpen de rest van de details voor je grote dag te verfijnen. Denk na over wat voor kleuren, Stijl, tijd van het jaar en de algehele sfeer die je wilt. Visualiseer de ceremonie en receptie en bedenk waar jij en je partner zich gemakkelijk bij zullen voelen. Zie jezelf ergens op een kleine, intieme bruiloft bij het strand houden of wil je liever in een hotel een toxudo feest.

02. Stel een buget op

Hoewel dit waarschijnlijk het minst leuke deel is van het organiseren van een bruiloft, moet je de cijfers kraken en erachter komen hoeveel geld je nodig gaat hebben. Je kunt een kostenschatter voor trouwerijen gebruiken om je hierbij van hulp te zijn, en ook de  mobiele apps zoals Wedding Happy of Fudget kun je inzetten om je uitgaven bij te houden.

Al jullie het evenement uit eigen zak betalen, zou’t misschien goed zijn wat uitgaves te verminderen voorafgaand aan de bruiloft. En vergeet niet dat het belangrijkste onderdeel van het maken van een begroting is om je daaraan te houden. Het kan verleidelijk en heel gemakkelijk zijn om te veel uit te willen geven, maar probeer uw toegewezen budget te gebruiken als leidraad voor elke keuze die u wilt nemen.

Een zeer handige tip is om 6% a 9% extra bij te voegen aan het definitieve budget voor onverwachte kosten. Op die manier, als er ineens extra uitgaven zijn waar u niet op had gerekend, u daar toch een dekking voor hebt.

03. Maak een checklist

Organisatie is de key om gefocust blijven en niet overweldigd te raken. Een van de beste manieren om dit uit te voeren is door een bruiloft checklist in elkaar te zetten. Je kunt dit doen via Excel ,Google Sheets of check deze vooraf gemaakte huwelijkschecklist Als u uw eigen checklist wil maken, kunt u alle informatie op de  lijst veranderen en aanpassen aan uw wensen. Start met het bijvoegen van elk onderdeel aan één kolom.

Stel daarna een deadline in voor elk onderdeel zodat dat het op tijd wordt uitgevoerd. En het geeft ook een goed gevoel om elke onderdeel dat al gedaan is af te vinken op de lijst.. Zorg ervoor dat je een voltooide kolom toevoegt om jezelf deze voldoening te geven. Bekijk ook het artikel trouwfoto’s checklist voor het opstellen van de traditionele foto’s.

04. De datum instellen

De trouwdatum zul je waarschijnlijk pas definitief maken als je de trouwlocatie hebt gevonden. Maar nu je weet wat voor type bruiloft je wilt, kun je potentiële data selecteren en beginnen met het checken van trouwlocaties om aan je visie tegemoet te komen.

Selecteer 3 a 5 datums die voor u en uw partner kunnen werken. Zodat , als er eentje niet beschikbaar is op de gekozen locatie van uw voorkeur, dan kunt u hopelijk een van de andere geschikte datums kiezen. Deze flexibiliteit zal het proces vergemakkelijken zo kom je niet voor verassingen te staan.

Denk na over het seizoen waarin je gaat trouwen en wat voor dagen van de week je zou willen hebben. In het weekend en tijdens de vakantie kunnen duurder en concurrerende zijn, en ook bruiloften in de zomer en in de lente. Mocht je in de komende 5 a 11 maanden in het huwelijks bootje stappen,

boek dan op tijd je trouwlocatie. Maar overweeg je om je bruiloft te vieren op een dag die niet zo gebruikelijk is, bijvoorbeeld op zondag of zelf op een doordeweekse dag. Dan zal het veel gemakkelijker zijn om een beschikbare locatie te vinden. En hebt u maar een klein budget dan zijn er ook door de weekse dagen ideaal waarbij je gratis kan huwen in het stadhuis, neem dan contact in de plaats waar u wilt trouwen met het stadhuis

05. Een locatie boeken

Als je je budget, bruiloftsthema, en eventuele datums hebt gekozen, ga je opzoek naar een locatie. Maar mocht je kiezen voor een bruiloft buiten de terreinlocatie, zoals op het strand of in een tuin, dan moet je zelf voor eten drank etc.., geluidinstallaties en het bedienend personeel zorgen. Dit kan duurder en complexer uitkomen. Hiervoor kun je een weddingsplanner inschakelen die regelt dan alles voor je van top tot teen.

Daartegenover kan een bruiloft op locatie, bijvoorbeeld in een hotel of een eventlocatie, veel eenvoudiger te plannen en voordeliger zijn, omdat veel hiervan hoogstwaarschijnlijk zal worden voorzien, inbegrepen met een commerciële keuken. Er kan zelfs een huwelijkscoördinator voor de locatie werkzaam zijn die je zou kunnen helpen met de planning

06. Maak je gastenlijst

Deze stap van het bruiloftsplanningsproces kan erg lastig zijn, omdat bezuinigingen maken nooit simpel zijn. Of ’t kan zijn dat de familie van jou of je partner erop staat om iemand te inviteren waarvan je denkt dat die persoon het niet verdiend, of je denkt van, de lijst word gewoon te lang.

Houd rekening met ieders gastenverzoeken. Bij het einde van de dag moeten uw doelen echter zijn om binnen het begroting te blijven, de capaciteit van uw locatie niet te overschrijden en natuurlijk tevreden zijn met de eindstand van de uitnodigingslijst.

07. Kies uw trouwfeest

Mochten jullie er voor kiezen om een bruidsfeest te houden, is dit een goede moment om te overdenken wie je wilt als bruidsjonkers en bruidsmeisjes . Het is normaliter gebruikelijk om broers en zussen te vragen deze speciale aanvullende rollen te laten doen, vooral als Maid of Honor of de beste man, maar dat is jullie keuze.

Factoren om te overdenken bij het kiezen van uw trouwfeest zijn onder meer betrouwbaarheid, met degene bij wie u het dichtst bij bent en de algehele groepsdynamiek. Op jullie trouwfeest moet iedereen de tijd gezamenlijk doorbrengen en is het daarom zeer belangrijk dat alle genodigden met elkaar over weg kunnen.

08. Maak een bruiloftwebsite

In deze tijd leven we in het digitale tijdperk waarbij het zo makkelijk is een trouwwebsites te maken. Dit is de  eenvoudigste manier om uw gehele huwelijk op één plek te zetten en te delen. Om het je zelf makkelijk te maken, start dan met  het maken van een trouwwebsite met een heel eenvoudig te gebruiken, aanpasbare trouwwebsitesjabloon.

Download daarna een evenement-app op uw eventwebsite om zo de functies op te nemen die u zullen helpen bij het plannen en organiseren van enkele van de belangrijkste aspecten van uw huwelijk. Deze bestaat uit het verzenden van online uitnodigingen, het verzamelen van RSVP’s, het toevoegen van een presentjeslijst en ook de optie zoals live streaming van uw huwelijksceremonie door middel van Wix Video of Zoom.

Maak daarna pagina’s voor alle bruiloftsevenementen, bijvoorbeeld het repetitiediner of de brunch na het huwelijk voor gasten die buiten de stad zijn. Er is zelf de mogelijkheid het met een paswoord te beveiligen, zodat alleen degenen die je uitnodigt toegang verkrijgen, en zo kan niemands zijn gevoelens worden gekwetst.

En in dit tijdperk met al die smartphones en sociale media kanalen worden de huwelijksherinneringen niet alleen langer vastgelegd door een ervaren bruidsfotograaf. Maar elke genodigde kan hieraan deelnemen aan je huwelijksalbum doormiddel van de Shared Gallery-app. Genodigden kunnen elkaar taggen en comments geven op elke media in de galerij en reacties geven met emoji’s en gifs. Zo heb je op deze manier al je prachtige herinneringen op één plek opgeslagen.

Enkele andere must-have elementen wat nodig zijn voor uw bruiloftwebsite zijn:

 • Het liefdesverhaal van jou en je maatje
 • Foto’s van jullie samen
 • Een aftelklok
 • Details van jullie trouwlocatie
 • Interactieve kaart naar de trouwlocatie
 • Sites en attracties voor gasten buiten de stad
 • Vervoer en verblijfmogelijkheden
 • Contactgegevens

Om je te helpen de ideale online ruimte te maken, start je met het bekijken van deze voorbeelden van een trouwwebsites om zo je droomhuwelijk tot leven te brengen.

09. Bouw een online register

Voor het bouwen van uw online register kan zeer vermoeiend lijken. Met een zee aan keuzes om uit te kiezen, hoe beperk je bij welke sites je je moet aanmelden? Stap een is om te denken wat jij en je partner eigenlijk nodig hebben, voordat je nadenkt over extra items die je gewoon leuk zou vinden om te hebben. Vul daarna jullie huwelijkslijst in voor dat jullie gaan trouwen zodat de genodigden de keuze hebben om ruim van tevoren cadeau’s aan te schaffen voor jullie.

Een slimme manier om dit te doen is om bijvoorbeeld websites zoals pluqcadeaulijsten of Zola voor te gebruiken, waarmee u uw register kunt maken van ontelbare items van verschillende online retailers. Sluit daarna de link rechtstreeks in op uw trouwwebsite,  zodat gasten u gemakkelijk het juiste cadeau kunnen kopen.

selecteer items op in verschillende prijsklassen, zodat er op die manier verschillende opties zijn voor alle gasten, ongeacht hun financiële toestand. Ook kunt u een geldfonds instellen voor degenen die u liever geld wilt geven met de app Geld ontvangen. Dit kunt u voor uw huwelijksreis gebruiken of voor een nieuw huis, of iets wat u zou kunnen worden toegevoegd aan je nieuwe leven samen.

10. Uitnodigingen versturen

Huwelijksuitnodigingen versturen is een heel spannende fase en officiële verklaring dat je special day om de hoek staat. Dit is een goed moment om de toon van je huwelijk te zetten door uitnodigingen die bij het thema aansluiten. Neem alle belangrijke informatie op, meegerekend de tijd en datum, huwelijksceremonie en ontvangstlocaties.

Als u hebt besloten om papieren uitnodigingen met de post te versturen, dan moet u ook RSVP kaarten met een gefrankeerde en geadresseerde enveloppen er bijsluiten. Verzend tussen de 8 a 9 weken voor je huwelijk naar je gasten, zodat je zeker weet dat ze op tijd aankomen.

Gebruik een online tool om een mooie digitale uitnodiging aan te passen die past bij uw persoonlijkheid en de toon zet voor uw grote dag. Verzend het daarna naar al uw genodigden met één klik op muis. Ook kun je al je RSVP’s direct op je huwelijkswebsite verzamelen door middel van een simpele formulier.

11 Leveranciers huren

Het aantal inkopers dat u huurt, is af hangend van wat er bij de locatie is meegerekend. Als u een locatie hebt geboekt die voor sommige of al deze diensten zorgt, hoeft u waarschijnlijk niemand zelfstandig in te schakelen. Maar mocht je je eigen bruiloft helemaal zelf plannen, Dan moet je zelf het een en ander onderzoeken, en de leveranciers huren zoals:

Houd je budget in de voorhoede van je geest en neem een besluit welke elementen van je huwelijk je bereid bent uit te geven. Kijk naar online beoordelingen en vraag aan bekenden die in uw omgeving zijn getrouwd om advies. Zorg ervoor dat het inhuren zo snel mogelijk gebeurd, want bruiloftsverkopers zijn meestal een jaar van te voren al vol geboekt.

Mocht je altijd al een droom hebben gehad om een bepaalde zanger/zangeres of een live band jou en je trouwpartner te laten introduceren bij het binnen lopen van de receptie, dan zou je zo vroeg mogelijk willen weten of ze beschikbaar zijn.

Vergeet niet: Als u uw leveranciers huurt, lees u dan eerst alle contracten goed en grondig door, op die manier komt u niet voor verassingen te staan.

12.de zitopstelling opstellen

Als de uitgenodigden beginnen te RSVP, houd dan bij welke personen aanwezig zullen zijn en welke niet doormiddel van Google Spreadsheets of excel. Daarna kunt u starten met het groeperen van uw gasten op basis van welke personen ten tijde van de receptie bij elkaar zullen zitten.

Bij het opstellen van uw zitopstelling moet u precies weten hoeveel mensen u aan elke tafel zal plaatsen, evenals de complete lay-out van de ontvangsthal. Plaats familieleden samen met andere familieleden en ook vrienden en groepen die elkaar vanuit de zelfde kringen kennen.

En ook al zullen de gasten zich tijdens de receptie verplaatsen, wilt u er toch voor zorgen dat alle genodigden zich gemakkelijk voelen waar ze zijn geplaats voor de duur van het huwelijk.

13. Boek een hotelkamerblok

Voor het huren van een hotelkamerblok is het een fantastische manier om ervoor te zorgen dat uw gasten die van buit de stad komen een plaats hebben om te verblijven voor een redelijk goed tarief. U kunt ook vragen om geschenken en andere voorzieningen bij aankomst in hun kamers te leveren bijvoorbeeld als een bedankje voor hun komst op jullie bruiloft.

Bij het overwegen van de aantal kamers die uw wilt reserveren, is de sleutel om altijd te veel dan te weinig. U hebt geen precieze aantal nodig bij het boeken van de eerste reservering, omdat de hotels weten dat u op dit moment niet de juiste aantal gasten hebt. Ook kunt u verschillende hotels boeken met verschillende prijsklassen voor als u uw huwelijkgasten een keuze wilt geven van waar te verblijven. Maar er wel ernst mee dat ze niet al te ver van de trouwlocatie zijn en dat de tijd om in te checken geen invloed heeft op de bruiloftsfeesten

14. Een afspeellijst maken

De muziek die u zult afspelen bij het huwelijksceremonie en de receptie zult u tot ondersteunen zijn om zo de toon en de sfeer te bepalen van beide evenementen. Maar daarom , nadat je je Zanger, dj of band hebt gekozen, een afspeellijst met de nummers die je vind passen en geschikt vind. Wil je rustige, romantische muziek die afspeelt op de achtergrond terwijl jij en je huwelijkspartner door het gangpad lopen?

Of misschien willen jullie dat alle gasten samen met jullie op de voorgrond samen dansend en juichend naar het altaar lopen? Dit zijn belangrijke momenten om te overdenken bij het kiezen van uw muziek. Tijdens de receptie wilt u misschien rustigere muziek tijdens het diner en bij het dansen meer vrolijker muziek. En als jullie voor jullie eerste dans een speciaal nummer hebben, dan moet je dit van te voren aan jullie ingehuurde muzikant laten weten. Bespreek alles goed van te voren welke tijd en welk nummer

15. Jouw droom trouwjurk

Misschien wel een van de meest indrukwekkende gedeelte van huwelijksplanning is het vinden van de volmaakte trouwjurk. Je natuurlijk dit proces zo vroeg mogelijk beginnen zodat je genoeg tijd hebt om deze droomjurk te vinden. En dat is maar beter ook want het kan maanden om wijzigingen aan de jurk te doen als dat nodig zou zijn.

bereken eerst wat uw uitgaven zullen zijn. Dit moet niet alleen de kosten van de jurk zijn, maar ook wijzigingen en accessoires. Neem daarna een kijkje in tijdschriften en bezichtig foto’s op Instagram en Pinterest om zo te zien als je je stijl ziet wat je in gedachten had. Houd echter wel in gedachten dat je ineens een jurk tegenkomt waar van je helemaal in de wolken bent. Een jurk dat niet in je plan was maar je totaal op verliefd bent.

Bekijk ook het artikel: welke trouw overhemd kopen

16. Kies de kleding van je bruidsmeisjes

De bruidsmeisjes hebben de eer geaccepteerd om op je huwelijk te zijn, en nu moet je gaan verzinnen welke kleding stijl ze moeten aantrekken. Als je zou willen dat alle bruidsmeisjes dezelfde jurk aantrekken, dan is het geen slecht idee om een paar opties aan te bieden om uit te kiezen en te zien voor welke er het meest voor word gestemd.

Je zult een jurk willen kiezen die uitschiet en iedereen verlieft op is, dus het is van belang om met de kleur ,vorm van de jurk en de stof rekening te houden. De andere keuze is om een kleur uit te kiezen die jij leuk vindt en ze hun eigen jurk te laten kiezen. Dat alles is afhangend van je thema en een mooie prachtige passende jurk waar je voor gaat.

En wat betreft de bruidsjongens, beslis of je smokings of Toxudo’s wilt, inclusief de kleur. Of, heb je liever de voorkeur aan een meer ontspannen look, dan zou je ook kunnen kiezen voor kaki’s met een button down shirt. Wil je dat je bruidsjongens en bruidsmeisjes kleuren? Dan stem je de kleuren af op de vlinderdassen van de bruidsjongens voor een moderne coole look style.

17. Zoek een Trouwambtenaar

Voor en legale huwelijk, is een gewijde predikant nodig om de ceremonie uit te laten voeren. Er zijn drie primaire keuzes als het gaat om trouwambtenaren:

 • Trouwambtenaar
 • Religieuze geestelijke
 • Familielid of vriend

Voor het vinden van een geestelijke, kan dat bij de kerkgemeenschap waar je bent aangesloten. Mocht dat niet lukken neem dan contact andere kerkgemeenschappen in uw regio die passen bij uw religieuze voorkeuren en kijk of een van hun geestelijken past bij jullie. Zorg ervoor dat u elke potentiële trouwambtenaar of geestelijke persoonlijk die u contact eerst live ontmoet voordat u ze inhuurt.

Een andere optie is dat bijvoorbeeld een vriend of familielid online wordt gewijd en de huwelijksceremonie ten uitvoert brengt. Dit is een fantastische manier om een persoonlijker tintje toe te voegen aan de mooiste dag van je leven. Tegenwoordig kan je een eendaagse aanduiding krijgen om huwelijken uit te voeren. Je moet wel boven de 18 jaar zijn en het is maar voor een dag geldig.

In andere gevallen moet je je laten wijden via een niet-confessionele bediening, zoals de levende steen ministries. Zorg ervoor dat u eerst contact opneemt met de lokale overheidskantoor om er zeker van te zijn van wat mag en wat niet mag, om niet voor verassingen te komen staan.

Een laatste keuze is om een Trouwambtenaar in te schakelen. Dit is een lokale openbare ambtenaar met geen enkele religieuze overtuiging. Als u een lijst wilt bemachtigen van wie beschikbaar is in uw gemeente, neemt u contact op met het kantoor van het stadhuis in uw regio. Het maakt niet uit wie je uit kiest om de ceremonie uit te laten voeren, de hoofdzaak is dat ze het soort service kunnen bieden dat je wilt en waar je je op je gemak bij voelt . Enkele vragen die u moet overdenken bij het nemen van uw beslissing zijn:

 • Mogen we onze eigen geloften schrijven?
 • Maakt het uit of we bij verschillende religies behoren?
 • Is je script makkelijk aanpasbaar?
 • Hoeveel is de rekening?
 • Hoelang duurd zo een dienst?
 • Mogen vrienden of familie b.v. een lezing houden tijdens de ceremonie?

18. Stel een trouwdagschema in

Om ervoor te zorgen dat alle stukjes van je trouwdagpuzzel perfect in elkaar passen, maak je een planning en doe je je aller best om je hier aan te houden. Overdenk alle stappen, van wakker worden, je haar en make-up zetten, tot je eerste look met je huwelijkspartner en zelfs ook het pre-wedding toasten.

En ook als het misschien onmogelijk lijkt om je schema feilloos te volgen, en je bij elke stap 10 a 20 minuten overhoud , dan doe je het heel erg goed. Immers Je trouwdag moet een vreugdevolle en monumentale  gelegenheid zijn om het samen te vieren met de personen van wie je houd en niet over, dat alles altijd perfect op tijd moet zijn. Maar geniet van elke stap die je doet en wees niet te gespannen als het schema een beetje achterloopt.

19. Trouwringen kopen

Tegenwoordig is het een standaard iets geworden voor bruidskoppels om hun trouwringen te laten matchen of te coördineren. Als je al een verlovingsring hebt aangeschaft, dan wil je dat deze perfect bij je trouwringen past, zodat ze mooi aansluiten op elkaar.

Maar mochten jullie beiden verschillende stijlen hebben, laat het je dan niet afschrikken. Je ringen hoeven niet precies overeen te komen, of van hetzelfde type metaal soort te zijn. Er zijn oneindig veel keuzes daarin, zoals goud, witgoud, zilver, glanzend of mat, om er maar een paar te noemen. De hoofdzaak van dit is dat jullie beiden tevreden zijn met het  dagelijks dragen van jullie trouwringen. Je kunt bijvoorbeeld ook overwegen om de verlovingsringen inclusief de trouwringen te verzekeren om jezelf te beschermen voor het geval er iets mee zou gebeuren. Ook al worden sieraden gedekt door huurders – en huiseigenarenverzekeringen, toch word deze maar gedekt  voor een bepaald bedrag. Trouwens bij bepaalde omstandigheden, zoals het kwijt raken van je ringen, mogelijk niet gedekt.

20. Geboorte akte Id’s

Voordat je je geloften kunt opzeggen en nog lang en gelukkig kunt leven, moet je een een geboorte akte hebben. Maar als jullie beiden in nederland zijn geboren zult u dit document hoogstwaarschijnlijk van uw gemeente verkrijgen.

U en uw partner moeten van tevoren een afspraak maken en een officieel I.D. bewijs , zoals uw geboorteakte, paspoort, of rijbewijs om de officiële huwelijks verklaring te ondertekenen. Maar moet de geboorte akte uit het buitenland komen En doe nauwkeurig na vraag, zeker een jaar van te voren, want soms kan het weken of zelf maanden duren om de geboorte akte vanuit een ander land naar nederland te krijgen. Hele lange wachttijden voor een geboorte akte geld alleen voor nederlanders die niet in nederland geboren zijn. Soms zijn er uitzonderingen dat het sneller te krijgen is, maar daar zou ik niet vanuit gaan.

Vergelijkbare berichten