betrouwbare trouwfotograaf gezocht bruidsfotograaf
|

Hoe kies je een betrouwbare Trouwfotograaf?

Share

18 vragen om te stellen en tips om een betrouwbare trouwfotograaf te kiezen.

Betrouwbare Trouwfotograaf? Op je trouwdag zul je meer tijd doorbrengen met je fotograaf dan welke andere bruiloft verkoper dan ook voor een van de meest intieme en emotionele dagen van je leven. Je trouwfoto’s zullen de meest blijvende van je trouwdag zijn en zullen helpen de herinneringen veel langer vast te houden dan wat dan ook.  Dit maakt het belang van het kiezen van een fotograaf die geweldig werk voor je zal doen en bij wie je je op je gemak voelt van het grootste belang.

Op het eerste gezicht lijken veel fotografen en studio’s erg op elkaar, maar dit is verre van de waarheid.  Voor fotografen zijn er weinig normen in opleiding, vaardigheden, ervaring en zakelijke praktijken, evenals geen licentie of regelgeving die vaak wordt aangetroffen in andere beroepen, zoals gelicentieerde aannemers.  Wat de ene fotograaf of studio aanbiedt als diensten en eindproducten van foto’s, prints, albums etc. kan totaal anders zijn dan de andere. 

Daarom is het belangrijk om je huiswerk te doen en ervoor te zorgen dat je de juiste fotograaf inhuurd. Met de opmars van digitale camera’s is er een wildgroei aan vrienden en mensen met een camera ontstaan die zich trouwfotografen noemen.  Als je dieper in hun werk en diensten kijkt, vind je het tegenovergestelde.

Deze zogenaamde “Wannabe” of “take the money and run” fotografen zijn niet iemand die je als fotograaf wilt op je bruiloft.   Dus hoe onderscheid je de “wannabees” en “take the money and run” fotografen van de echte servicegerichte professionele trouwfotografen?

Het maakt niet uit welke site of portaal u op zoek bent naar een trouwfotograaf, deze 18 onderstaande vragen zullen u helpen de juiste vragen te stellen om de perfecte fotograaf voor u te vinden !!

1 Wie is je fotograaf?

Nu klinkt dat misschien als een domme vraag om te stellen, maar veel mensen stellen het niet.  Er zijn echt twee soorten studio’s.  Grote bedrijven of studio’s die geassocieerde fotografen inhuren, worden vaak “teams” genoemd om voor hen te werken en kleinere eigenaar / fotograafstudio’s die bestaan uit een individuele fotograaf of een combinatie van man / vrouw.

De grotere studio’s vanwege hun volume en inkomsten nemen vaak het middelpunt in van veel bruidsshows en voorpagina’s met vermeldingen!!  Dit betekent dat dit is wat paren als eerste tegenkomen.

Het probleem met veel van deze grote bedrijven is dat je vaak niet weet wie je fotograaf is, of hoe lang ze al bruiloften fotograferen, wat hun ervaring en expertiseniveau is en zelfs hoe hun werk is, hun beoordelingen, enz. 

Veel van deze grote bedrijven hebben een hoge omzetratio die elk jaar een nieuw team van fotografen inhuren.  Vaak zijn de foto’s die je op de website van het bedrijf ziet gefotografeerd door een fotograaf die er niet eens werkt of jaren geleden is vertrokken.

Dus vandaar dat de belangrijke vraag wie is je fotograaf moet worden gesteld? Vaak ontmoet je bij veel grotere bedrijven je fotograaf niet, praat je niet met je fotograaf, lees je hun recensies of zie je hun werk niet. 

Dus je neemt in feite een enorme sprong in het diepe dat alles zal lukken. Wanneer u met een enkele studio-eigenaar / fotograaf werkt, is het veel gemakkelijker om hun werk onder de loep te nemen, hun beoordelingen te lezen, hen te ontmoeten, hen te leren kennen en een betere kans te hebben om te weten hoe uw ervaring met hen als uw fotograaf zal zijn. 

2 Hoe lang fotografeert je fotograaf al bruiloften?

Hoeveel bruiloften en jaren hebben ze bruiloften gefotografeerd?  Hoe meer ervaring, hoe groter de kans dat ze het beter voor je doen—Zoals ze met veel grotere teams en medewerkers hebben ze een grote omzet en nemen ze elk jaar nieuwe fotografen aan.  Bruiloften zullen een fotograaf zoveel ongeziene, onvoorspelbare en uitdagende omstandigheden en situaties opleveren.  Hoe goed ze hiermee omgaan, is gebaseerd op hun ervaring en jarenlange opnames van bruiloften.  Je eindproduct van foto’s wordt hier ook vaak door bepaald.

3) In welk type fotografie is je fotograaf gespecialiseerd?

Zoals gezegd, het fotograferen van bruiloften is de moeilijkste vorm van fotografie die een enorme hoeveelheid professionele camera’s, lenzen en verlichtingsapparatuur met back-ups vereist, plus een gespecialiseerde vaardighedenset die kennis vereist van het fotograferen binnenshuis, in donkere kerken, voor buitenceremonies in felle zon, nachtfotografie en hoe receptiezalen te verlichten.

Dit alles met de tijdsdruk en groepsdynamiek die inherent is aan bruiloften. Zoals gezegd zijn niet alle fotografen hetzelfde en kan uw fotograaf ervaring hebben met het fotograferen van baby’s, huisdieren of buitenportretten die ver verwijderd zijn van het fotograferen van een bruiloft.

Het inhuren van een bruidsfotograaf die gespecialiseerd is in het fotograferen van bruiloften zal met succes het fotograferen van uw huwelijk tot een goed eind brengen.  Daarom is het belangrijk om te onderzoeken in welk type fotografie ze gespecialiseerd zijn, zie hun website voor voorbeelden van hun werk.  Als je veel baby’s ziet en geen bruiloften, is de kans groot dat ze niet in bruiloften zijn gespecialiseerd.

4) Wat is de vermelding of reclamebron van de fotograaf? 

Heb je ze gevonden op Craigslist?  een Facebookgroep?  Google Zoeken?  Bruidsshow?  Knoop of Bruiloft Draad listing etc.?  De bron van de vermelding kan u veel vertellen over hun professionaliteit en de legitimiteit van hun bedrijf.  Dergelijke vermeldingen zoals TheperfectWedding kunnen beoordelingen, klantcorrespondenties van fotografen volgen en prijzen voor verdienste voor fotografen aanbieden,

permanente educatie bieden, enz.  Adverteren op dergelijke platforms kost veel geld en kan meer betrokkenheid tonen bij de industrie en de legitimiteit van hun bedrijf.  Plaatsen zoals Craigslist-lijst of Facebook-groepen enz. bieden niet dezelfde normen en diensten voor klanten en met betrekking tot weten of uw fotograaf een legitiem bedrijf runt en hoge normen in hun diensten en producten handhaaft.

5) Wat ontvang je in je pakket? 

Bij het bekijken van bruidsfotografiepakketten moet je de kleine lettertjes lezen en vragen stellen.  Jaren geleden werkte ik voor een studio die gratis engagementsessies aanbood.  Wow dat klinkt echt geweldig toch?  Niet dus!  De verlovingssessie was gratis, maar als je de foto’s wilde, moest je 350 euro betalen voor een cd met de foto’s!!  Waargebeurd verhaal. Sommige bedrijven bieden watermerken of afbeeldingen met een lage resolutie en brengen u vervolgens extra in rekening voor afbeeldingen met een hoge resolutie. 

Zorg ervoor dat u afbeeldingen met een hoge resolutie krijgt met afdrukrechten en geen watermerken.  Hoeveel foto’s ontvang je?  100 foto’s / uur fotograferen klinkt als veel, maar kan zich vertalen in slechts een paar honderd bewerkte foto’s.  Wat dacht je van een album?  Wat voor een album?  Wordt het afgedrukt op perspapier, of afgedrukt op fotopapier, een boek etc.?  Worden er afdrukken aangeboden in uw pakket?  Wat de ene studio biedt, kan totaal anders zijn dan de andere. Zorg ervoor dat het op een contract staat en door u en de fotograaf is ondertekend

6) Doorlooptijd voor uw foto’s, afdrukken en albums?   

Dit is iets dat niet vaak door fotografen wordt geadverteerd, maar iets dat problematisch kan zijn en iets dat u moet ontdekken.  Ik heb veel verhalen gehoord van klanten over het maanden moeten wachten op hun trouwfoto’s en albums.  Ik werkte voor een studio die er meer dan een jaar over deed om klanten hun trouwalbums te bezorgen.  Vier tot zes weken is gemiddeld in de branche.  Zorg ervoor dat je het vraagt. Mijn beurt is twee weken op foto’s en albums, een van de snelste in de industrie.  

7) Bewerken van uw foto’s?   

Het is één ding om een foto te maken en een ander totaal ander ding om een foto te bewerken.  Er zijn zoveel fotografische bewerkingsstijlen.  Wat de ene fotograaf als voltooid bewerkte afbeeldingen biedt, kan er totaal anders uitzien dan een andere fotograaf.  Sommige fotografen gebruiken voorinstellingen of passen een filter toe op hun foto’s om ze een bepaalde look / feel / stijl te geven. 

Dit kan goed zijn als het is wat je zoekt, maar niet goed als je hun specifieke artistieke stijl niet leuk vindt.  Wie de bewerking doet, kan soms net zo belangrijk of belangrijker zijn dan wie de foto’s maakt.  Wanneer ik een bruiloft bewerk, kan het gemakkelijk 30 tot 40 uur bewerkingswerk kosten.  Wanneer een vriend of minder ervaringsfotograaf een bruiloft bewerkt of je bestanden geeft zonder te bewerken, kan dit een teleurstelling zijn wat betreft hoe je uiteindelijke foto’s eruit zien.  

8) Consistentie van het werk? 

 Wanneer je naar de foto’s van een fotograaf of studio kijkt, is er dan een consistentie in hun werk of ziet de ene foto er totaal anders uit dan de andere als het gaat om kleuren, belichting, uiterlijk, stijl enz.?  Het is moeilijker om consistentie te behouden wanneer je met verschillende fotografen en of editors werkt.  Een bedrijf waar ik mee werkte, liet de fotografen de bruiloften bewerken die ze voor het bedrijf hadden gefotografeerd.  Ze bewerkten allemaal hun bruiloften anders en elke bruiloft zag er anders uit dan de volgende.

9) Runnen ze een legitiem bedrijf?   

Is uw fotograaf verzekerd?  Hebben ze een bedrijfslicentie?  Bezorgen ze je een contract?  Of zijn ze een “wanabee” of “of een stelletje oplichters” Dit zijn belangrijke dingen om te vragen en te ontdekken.  Zorg ervoor dat u een contract met hen ondertekent, en alles op papier zet met betrekking tot wat er in uw pakket is inbegrepen en wat u zult ontvangen. 

Het beschermt je ook tegen fotografen die “schilferen” of niet nakomen wat ze hebben beloofd of niet komen opdagen en je ineens zonder fotograaf komt te zitten. Het betrouwbaarste is testimonies van de fotograaf te lezen en na te chekken of deze echt zijn dat is het betrouwbaarste, want ook als de fotograaf legitiem is wilt dat nog niks zeggen en kan je toch nog worden opgelicht. 

10) Wat zijn hun beoordelingen? 

Zorg ervoor dat je de recensies van de fotograaf leest.  Ze kunnen geweldige inzichten geven in de ervaring die je waarschijnlijk zult hebben.  Zie klanten commentaar geven op zaken als snelle doorlooptijd in redactie, diensten en houding, kwaliteit van het werk etc. in de reviews?  Veel klanten huren me alleen in op basis van mijn beoordelingen.  Kijk op veel platforms voor hun beoordelingen, Google, Facebook, The Knot, Wedding Wire, Bing, Yelp en zelfs het Better Business Bureau. 

Reviews kunnen veel vertellen over een bedrijf, maar ze zijn niet het volledige verhaal!!!  Ik heb gezien dat bedrijven enorme inspanningen leveren om negatieve beoordelingen te verwijderen.  Soms is het gemakkelijk om deze dingen te zien, soms kost het wat meer werk om tot de waarheid te komen.  Ik heb 5-sterrenrecensies over bedrijven gevonden om een record van klachten van de BBB tegen hen te vinden.    

11) Bekijk hun werk op een groot scherm!

Wanneer je naar hun foto’s kijkt, bekijk ze dan op een groot computerscherm!!  Blaas ze op in plaats van te kijken op een telefoon of kleine miniaturen zoals Instagram.  Kijk en zie hoe scherp de beelden zijn?  Hoe scherp is het onderwerp?  Hoe is de verlichting, de kleuren etc.?  Zie je maar een paar koppels op hun website? 

Misschien omdat ze maar een paar bruiloften hebben gefotografeerd!!  Vraag om een volledige bruiloft met foto’s te zien om je meer een voorbeeld te geven van hoe ze de verschillende delen van een bruiloft fotograferen en bewerken, van het voorbereiden tot ceremonie, portretten en receptie?  Zie hoe ze omgaan met verschillende verlichting van buiten tot binnen.

12) Welk type camera en lens / lenzen gebruiken ze? 

Fotografieapparatuur kan een enorm verschil maken in hoe uw foto’s eruit komen. Fotografen die beginnen hebben vaak minder kwaliteitsuitrusting dan iemand die al jaren fotografeert. 

Beginnende fotografen beginnen met bijsnijdsensorcamera’s en lenzen die niet de helderheid en mogelijkheden bij weinig licht hebben als full-frame camera’s en lenzen van professionele kwaliteit. 

Ook nieuwere fotografen zullen niet de back-upcamera en lenzen hebben die meer, langer gevestigde professionals zullen hebben. Fotografeert je fotograaf je hele bruiloft met één lens of gebruikt hij verschillende lenzen voor verschillende weergaven en perspectieven?

13) Welk type verlichtingsapparatuur gebruiken ze?

Een groot deel van een bruiloft kan binnenshuis plaatsvinden en in donkere lichtomstandigheden, waaronder uw receptie die van 1/2 tot 3/4 van uw bruiloft kan zijn.  Evenzo kunnen harde portretten overdag soms verlichting nodig hebben om de schaduwen onder de ogen weg te flitsen door de felle zon.In de meeste gevalleniszdat niet nodig , het gaat erom wat voor idee de fotograaf heeft hoe de foto eruit zal zien.

Veel fotografen zijn fotografen met “natuurlijk licht”, wat betekent dat ze geen verlichtingsapparatuur gebruiken. 

En hoewel dit zijn plaats kan hebben in portretfotografie tijdens het gouden uur, waar uw tijd en locatie kan worden gekozen met bruiloften, kunt u vaak niet het tijdstip van de dag bepalen om te fotograferen en onder welke omstandigheden. 

Evenzo wanneer u de eerste dans en, toasts en receptiefoto’s moet fotograferen zonder of met beperkte verlichtingsapparatuur of de vaardigheden om het te gebruiken, zou dat verkeerd kunnen uitpakken.

14) Stel een tijd in om je fotograaf te ontmoeten

Je zult ergens tussen de 5 en 14 uur op je trouwdag samen door brengen met je fotograaf. 

Leer ze kennen.  Zorg ervoor dat je je op je gemak voelt bij hen.  Plan een tijd om ze in hun studio of thuis te ontmoeten, of doe een telefoon- of skype-vergadering als je ver van hun studio woont.  Dit kan een stuk moeilijker zijn wanneer je met een groter bedrijf werk waar je misschien geen kans krijgt om de fotograaf te ontmoeten. 

Wanneer u ze e-mailt of belt, hoe lang duurt het voordat ze contact met u opnemen?   Hun responsieve snelheid voor uw bruiloft kan een indicatie geven van hun reactievermogen op uw behoeften tijdens en na uw bruiloft. 

15) Zijn ze een full-service trouwfotostudio? 

Dit lijkt een voor de hand liggend ding om te vragen, maar ik ontving een e-mail van een bruid die met een andere fotograaf werkte met de vraag of ik een trouwalbum voor haar wilde maken omdat de fotograaf die ze inhuurde geen albums maakt.  Absoluut een “te mooi om echte fotograaf te zijn.

Een full-service trouwfotostudio moet samenwerken met professionele foto- en albumlaboratoria en moet en moet u een trouwalbum kunnen leveren als eindproduct. Sommige van de grotere bedrijven werken samen met andere leveranciers om video, fotohokjes enz. aan uw pakket aan te bieden, wat een tijdsbesparing kan zijn voor koppels.  Het nadeel is dat u niet weet wie de andere leveranciers zijn of de kwaliteit van het werk dat ze aanbieden.  

16) Wat is uw budget? 

Naast uw trouwlocatie en sieraden is uw fotograaf een van de duurste van uw leveranciers. Het fotograferen van bruiloften is erg arbeidsintensief, de tijd die het kost om uw foto’s te bewerken kan weken duren en de apparatuurkosten voor goede fotografieapparatuur zijn erg duur.  

De kosten om in bedrijf te blijven kunnen hoog zijn. Vanaf 2020 rekenen goede professionele studio’s en fotografen ongeveer  1000 tot  3000 euro’s aan de onderkant en  2000 tot 5000 euro’s aan de bovenkant.  Klanten komen vaak bij mij met onrealistische budgetten voor hun bruidsfotografie. Als u verwacht minder dan 1000 euro’s voor uw fotograaf te betalen, kan dit gebeuren,

maar houd er rekening mee dat uw fotograaf waarschijnlijk net begint, minder ervaren is, mogelijk marginale apparatuur gebruikt, mogelijk geen legitiem bedrijf bezit, een full-service studio is of nog een baan daarnaast heeft.  Je kunt geluk hebben, maar je hebt een grote kans om teleurgesteld te raken.  Het laatste wat je wilt na je bruiloft is spijt hebben van wie je hebt ingehuurd als je trouwfotograaf.  Als je moet bezuinigen op je bruiloftsverkopers, laat het  dan niet je fotograaf zijn.   

17) Heb ik een tweede fotograaf nodig? 

Dit is iets waar ik in een ander bericht in detail over zal praten.  Er is een trend in de branche om een “tweede fotograaf” in te huren voor uw bruiloft.  Ik heb het gevoel dat dit is overschat en er is veel onduidelijkheid rond de ’tweede fotograaf’. Ze komen tegen een hogere prijs voor uw huwelijkspakket en worden geleverd met veel afwegingen waar koppels zich niet van bewust zijn. De term zelf is een zeer vage term.  De grootste is dat je niet weet wie je “tweede fotograaf” is, of hun ervaring en vaardigheidsniveaus.   

Er zijn ‘hoofdfotografen’ en dan zijn er ’tweede fotografen’.   Het ervaringsniveau van “tweede fotografen” kan zo sterk variëren van bedrijf tot bedrijf.  Veel bedrijven huren “tweede fotografen” in die niet zo ervaren zijn als “lead- of 1e fotografen”; ze beginnen in de industrie en hebben inferieure apparatuur.  Ze krijgen minder betaald en hebben een hoge ommekeer. 

De tweede fotograaf kan tot dagen of een paar weken voor uw bruiloft worden ingehuurd zonder veel controle door de studio.  Ook de meeste tweede fotografen bieden een zeer laag percentage foto’s voor uw uiteindelijke collectie. Dus je krijgt misschien niet wat je denkt als je een tweede fotograaf in je pakket hebt.  Als de studio een tweede fotograaf aanbiedt, vraag dan naar hun ervaring. 

Hoeveel bruiloften hebben ze geschoten?  Hoe lang werken ze al voor de studio?  Hoeveel bruiloften hebben ze geschoten?  Zijn ze ook een hoofdfotograaf?  Vraag om hun werk te zien.  Over het algemeen denk ik dat het beter is om één sterke en ervaren fotograaf te hebben dan om er een of twee te hebben die minder ervaren zijn. Het hebben van twee “hoofdfotografen” met één als je “tweede fotograaf” is geweldig, maar voegt veel toe aan de kosten van je huwelijkspakket.  

18) aanbevelingen van vrienden, andere leveranciers.

Aanbevelingen en verwijzingen zijn niet het enige antwoord en vertellen niet het hele verhaal, maar ze kunnen een goed begin en gids zijn voor het kiezen van de beste fotograaf voor uw behoeften.  

Conclusie: Terwijl je door de vele opties naar een fotograaf zoekt, hoop ik dat deze informatie je zal helpen de vele fotografen te doorzoeken om degene te vinden die het beste met je zal werken en je bruiloftsdromen zal helpen waar te maken.

Relevante artikelen: Zo Vind je een betrouwbare bruidsfotograaf

Vergelijkbare berichten